1. Het zelf plaatsen van kozijnen.

Op de eerste plek staat het zelf plaatsen van kozijnen. Veel mensen denken geld te besparen door de kozijnen te bestellen en erna zelf ze te plaatsen. Doe dit absoluut niet! Voor het plaatsen is verschillend speciaal materiaal nodig, die niet iedereen thuis heeft liggen. U loopt een groot risico op het beschadigen van uw kozijnen. Ook foutieve montage komt wel eens voor.

  1. Het kitten van kieren.

Veel mensen denken dat het goed is om de kieren die tussen de stenen en het houtwerk ontstaan dicht te gaan kitten. Deze kieren zorgen ervoor dat het vocht uit de stenen beter zijn weg kan vinden. Wanneer de kieren worden dicht gekit heeft het vocht geen weg meer naar buiten. Vocht zoekt altijd een weg en daardoor ontstaat de kans dat de kozijnen gaan bladeren wat niet nodig is als u de functie van de kieren weet!

  1. Schilderen bij een te hoge temperatuur.kozijnen lakken

Een zomerse dag rond de 20 / 25 graden is een perfecte dag om uw houten kozijnen te gaan schilderen. Het mag ook best frisser zijn, de ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden. Bij deze temperatuur droogt de verf goed op. Deze temperaturen zijn meestal tussen april en oktober, in deze periode krijgt u het beste resultaat. Er moet maximaal gebruik kunnen worden gemaakt van de open tijd, dit is de tijd dat de verf vloeit totdat de droging merkbaar is. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de open tijd is en dan worden vaak strepen en structuren zichtbaar waardoor er geen mooi eind effect komt. Zorg er dus voor dat u bij juiste weersomstandigheden uw kozijnen gaat verven of zorg er anders voor dat u een schilder inhuurt zodat u verzekert bent van een goed eindresultaat.

  1. Schoonmaken van kozijnen.

Bij het schoonmaken van kozijnen zult u goed moeten weten welk schoonmaakmiddel of welk onderhoud uw kozijnen nodig hebben. Vlekken kunnen altijd ontstaan op uw kozijnen, bij een verbouwing of werkzaamheden aan uw voorgevel. Veel mensen gaan vlekken verwijderen met reinigingsmiddelen die een schurende werking hebben en dat doen ze dan fijn met een schuursponsje. Of ze gebruiken bleek, chloor of wasbenzine omdat dit agressieve schoonmaakmiddelen zijn en ze zo verzekerd zijn dat de vlekken weg zijn. Maar helaas denken veel mensen niet aan de gevolgen zoals krassen en verkleuringen door het gebruik van deze schoonmaakmiddelen.

  1. Vochtig hout verven.

Voordat u de houten kozijnen gaat verven moet u ervoor zorgen dat deze eerst goed geschuurd en gereinigd zijn. Daarnaast moet u ook zorgen dat het hout niet te vochtig is. Dit is een veelgemaakte fout, mensen gaan de ene dag de kozijnen schuren en de dag erna pas verven. Wanneer het in de tussentijd geregend heeft, is de kans groot dat het hout te vochtig is geworden. Het hout gaat dan namelijk krimpen en het vocht zorgt ervoor dat de verflaag niet goed pakt. Zorg dat het weer droog is en de luchtvochtigheid laag voor het beste resultaat.

  1. Houtrot wordt niet verwijderd.

En alshoutrot kozijnen laatste maar zeker niet onbelangrijker dan de rest is het niet verwijderen van het houtrot. Veel mensen controleren niet geregeld de kozijnen, dit is een grote fout vooral als het gaat om houten kozijnen. In houten kozijnen kan houtrot ontstaan. Belangrijk is dat al het zachte hout moet worden verwijderd, hout dat aangetast is door het houtrot zal namelijk gaan door rotten. Wanneer u het hout goed hebt weggehaald is het van belang dat u het hout eerst heel goed laat drogen. Wanneer het goed droog is zal het uiteinden van het hout goed behandeld moeten worden, wanneer u dit niet doet zal er weer houtrot ontstaan. Het goed en consequent blijven controleren van uw kozijnen is dus van belang!