In houten kozijnen komt steeds vaker houtrot voor. Zeker in houten kozijnen die al een aantal jaar gebruikt worden. Afhankelijk van de ernst van het houtrot, zijn er een tweetal mogelijke oplossingen: de rotte kozijnen (laten) repareren of laten vervangen. In de meeste gevallen is repareren een goede optie, aangezien in de meeste gevallen 90% van het hout nog in goede staat verkeert.

Houtrot kozijn repareren
houtrot kozijnen
Iedere dag weer houden houten kozijnen regen, wind en sneeuw buiten de deur, maar hierdoor worden de kozijnen vroeg of laat wel aangetast door houtrot. Vaak kom je voor de keuze om de rotte kozijnen te laten repareren, of om het te laten vervangen. Veel mensen weten niet dat het vaak helemaal niet nodig is om je rotte kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen. Wanneer je houtrot in het kozijn aantreft moet je deze zo goed en snel mogelijk laten behandelen.

Afhankelijk van de hoeveelheid houtrot is een kozijn repareren vaak een goede oplossing, hoe kleiner de houtrot is hoe beter deze nog te repareren is. Door het kozijn te laten repareren worden de aangetaste delen van het kozijn behandeld. Zo hoef je geen nieuwe kozijnen te laten plaatsen, want dit is vaak een hele duur alternatief. Houtrot kozijnen repareren heeft daarnaast nog enkele voordelen:

– Met repareren bespaar je meestal wel geld;
– Repareren veroorzaakt minder overlast, voor jou alsook je buren;
– Weinig kans op beschadigingen van de binnenbetimmering;
– Geen last van tocht of regen van buitenaf tijdens de werkzaamheden.

Wanneer er zich houtrot plekken bevinden, kun je deze uitkrabben en schoonmaken. Met een puntig gereedschap kun je alle zwakke plaatsen verwijderen, het beste is om tot 5 centimeter rondom het houtrot te gaan. Zo kun je de uitlopers van het houtrot tegengaan.

Toch is het in sommige gevallen beter het kozijn te laten vervangen, afhankelijk van de ernst van het houtrot. Laat daarom eerst een specialist naar je rotte kozijn kijken, voordat je een beslissing maakt.

Kozijnen vervangen
Een andere mogelijkheid is om het rotte kozijn te laten vervangen. Het houtrot verhelpen door middel van houtrotvuller is slechts tijdelijk, want vroeg of laat komt het houtrot terug. Vaak wordt er dan gekozen voor kunststof kozijnen, wat een veel duurzamere oplossing is als vervanging. Kunststof kozijnen hebben namelijk vrijwel geen onderhoud nodig en zijn vandaag de dag niet meer zo duur. Tenslotte is de isolatiewaarde van een kunststof kozijn veel hoger dan bij houten kozijnen, waardoor je ook nog bespaart op energiekosten.

Omschrijf jouw project en ontvang offertes

  • 55 betrouwbare leveranciers vergelijken

  • Gratis 6 vrijblijvende offertes
  • Vergelijk en bespaar
  • Reactie binnen 1 minuut
  • Bespaar tot 60%!