Een klus die iedereen om de zoveel tijd zal moeten klaren is: het schoonmaken van de kozijnen. Het schoonmaken en onderhouden van de kozijnen verlengd de levensduur. Kozijnen worden, vooral aan de buitenkant, veel blootgesteld aan zonlicht, vervuiling, zand, insecten en neerslag. Kunststof-, houten- en aluminium kozijnen dienen op verschillende manieren schoongemaakt te worden. Het is dan ook belangrijk om je kozijnen regelmatig en op de juist wijze te reinigen om beschadigingen te voorkomen. Hier volgen een paar tips voor het schoonmaken van kozijnen.

schoonmaken emmer water met spons

Tips voor het schoonmaken
– Gebruik geen reinigingsmiddelen die een schurende werking hebben;
– Gebruik geen schuurspons;
– Maak je kozijnen nooit schoon met agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek of chloor;
– Spoel de kozijnen na het reinigen altijd zorgvuldig af met water;
– Gebruik na het schoonmaken wax ter bescherming (indien van toepassing);
– Vraag je kozijnenleverancier altijd advies in het geval van twijfel.

Er zijn verschillende soorten kozijnen die ieder op een andere manier behandeld moeten worden. Het gaat om de volgende soorten kozijnen:

– Houten kozijnen: 1 keer per 5 jaar opnieuw schilderen;
– Kunststof/aluminium kozijnen: 1 keer per jaar waxen;
– Stalen kozijnen: 1 keer per jaar reinigen;
– Hang- en sluitwerk: 1 of 2 keer per jaar invetten.

Houten kozijnen schoonmaken
Houten kozijnen schoonmaken en onderhouden is belangrijk als je er lang van wilt kunnen genieten. Het beste is om houten kozijnen jaarlijks schoon te maken met een sopje (zachte zeep) , warm water en een zachte doek. Na het schoonmaken met het sopje goed naspoelen met water.  Hardhouten kozijnen kunnen het beste eens in de 5 jaar opnieuw worden geverfd. Eerst licht opschuren voor oneffenheden te verwijderen en dan pas beginnen met verven. Bij zachthouten kozijnen is eens in de 2 jaar aan te raden. Controleer de kozijnen ook jaarlijks op houtrot. Wanneer u de kozijnen goed doet schoonmaken en controleren, zal houtrot worden voorkomen.

Kunststof kozijnen schoonmaken
Kunststof kozijnen hebben in vergelijking weinig onderhoud nodig, maar dienen wel degelijk schoongemaakt te worden. Gebruik hiervoor lauw/warm water, een schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn en een zachte spons of doek. Gebruik absoluut geen bleek- of schuurmiddel. Wil je ervoor zorgen dat vuil zich minder snel aan je kozijnen hecht? Gebruik dan een wax die geschikt is voor kunststof kozijnen. De wax kun je aanbrengen na het afronden van het schoonmaken.onderhoud kunststof kozijnen

Aluminium kozijnen schoonmaken
Aluminium kozijnen schoonmaken kost net zoals met kunststof kozijnen weinig tijd. Maak ze regelmatig schoon met warm water en een schoonmaakmiddel en zet ze in de wax. De wax zorgt ervoor dat stof, vuil en zand beter worden afgestoten. Droog de kozijnen wel altijd goed af zodat er geen schoonmaakmiddel achter blijft.

Stalen kozijnen schoonmaken
Bij het schoonmaken van stalen kozijnen kunt u een natte doek en vloeibaar reinigingsmiddel gebruik voor het beste resultaat. Let wel op dat je geen producten gebruikt die krassen kunnen maken, zoals schuursponsjes en schuurmiddelen. Gebruik in ieder geval nooit chloor- of zuurproducten.

[contact-form-7 404 "Not Found"]